Embassy Shares Birmingham Home Gets a Renovation

Posted By: Date:

 

 

Renovation takes Birmingham home from mid-century to contemporary

 
Julia Sayers | jsayers@al.comBy Julia Sayers | jsayers@al.com 
Email the author | Follow on Twitter 
on September 15, 2015 at 4:44 PM, updated September 17, 2015 at 11:22 AM
 
 
Reddit
 
 
 
 

For two Birmingham lawyers, hitting the refresh button on their mid-century modern home was just what they needed. This house on Pumphouse Road was built in the 1960s and had been largely untouched since then. With a total renovation of the inside, the house was transformed into a sleek, contemporary residence where the homeowners can show off their funky, mod design style and an appreciation of things made in the '60s.

The biggest thing the homeowners wanted to accomplish with this renovation was the creation of larger entertaining spaces. With the renovation, they now have two spacious living rooms with large windows overlooking their quiet and secluded lot.

For the interior renovation, the team from Appleseed Workshop played with ceiling height and plane interactions for added interest visually. They added large picture windows for a flood of natural light and freshened up all of the finishes throughout the home.

The kitchen was an area the team and the homeowners really wanted to work on as a main feature and point of interest after the renovation. The result features dark gray custom cabinetry with flat panel doors, a light gray tile floor, stainless steel appliances, crisp white countertops, and a white subway tile backsplash. A butcher block island can be rolled in and out as needed.

A poche wall separates the living room from the kitchen: one side features a bookshelf with a TV and the other is kitchen cabinetry with the range and hood. With a more open floor plan, better lighting, and a wall that serves both the kitchen and the living room, the area is multi-functional.

A wet bar near the kitchen serves a second living area with a second sink and a place to hold bar supplies and mix cocktails. It features a wooden wine holder, crafted by Appleseed from an old piece of wood the owner had, that displays wine bottles in a unique way.

The living area the wet bar is situated in was one of the spaces the owners planned to have function as an entertaining space.  It features an interior fireplace that was resurfaced in concrete. It gives the house an overall more updated look and the cool gray color coordinates with the paint colors and furnishings.

Glass doors off this living area lead out onto a patio with multiple seating areas. A covered patio with ceiling fans keep the homeowners cool during the summer months, and when the weather starts to cool off, an outdoor table on the tiled patio plays hosts to alfresco dinners.

Other area of the home the homeowners was thrilled to renovate was the master bath. With an adjoining walk-in closet, the space is modern and functional. Dark gray floors compliment darker gray cabinets similar to those in the kitchen, and a porcelain free-standing tub is the visual focus on the room. The master bedroom features white walls and dark wood and is brightened up by large windows.

The interior of the home wasn't the only part of the house that was updated, though. The drab orange exterior of the home was painted with a crisp, clean white. Dark bronze trim was added to accentuate the house and give it that updated modern look.  A white front door was added with glass slats within it to allow even more light into the home.

The renovation was successful in creating a more open floor plan that felt lighter, brighter, and better for entertaining. Before the renovation, the floor plan had small rooms and dark interiors, but the architects and designers strove to take down as many of the smaller walls as possible to create larger spaces. The result is a house that is much open and inviting, and perfect for entertaining guests.

The homeowners love the renovation and now enjoy spending time in every part of the house. They especially love the bar as they say it is "elegant and functional; like an artistic masterpiece. It forms the heart of the living space and reflects the trees in the daylight and shimmers from the LED lights at night."

The home still has touches from its original state, as the design crew kept a few of the original light fixtures, repainted them, and hung them in several areas throughout the house, giving a refreshed feel to some old favorites.

Source: http://www.al.com/bhammag/index.ssf/2015/09/from_mid-century_to_contempora.html#incart_river